Jocuri și sporturi de iarnă

Standard

      Fiindcă iarna și-a intrat în drepturi și pe meleagurile noastre, vă propun astăzi un joc simplu pentru fixarea cunoștințelor copiilor cu privire la sporturile și jocurile de iarnă, având ca scop și dezvoltarea capacității copiilor de a folosi corect verbele, în propoziții simple sau dezvoltate.

       Materialul intuitiv folosit a fost unul la îndemâna oricui și ușor de confecționat: un cub de carton, pe fețele căruia am aplicat imagini cu jocurile de iarnă îndrăgite de copii. Într-o atmosferă de joc, iepurașii au rostogolit, pe rând, cubul și au formulat propoziții pornind de la imaginea care a ”căzut” pe fața superioară a cubului. Am urmărit identificarea jocurilor de iarnă, îmbogățirea vocabularului, alcătuirea de propoziții simple sau dezvoltate, realizarea acordului subiect-predicat. Într-o primă variantă, copiii au formulat propoziții ca răspuns la întrebarea ”Ce face copilul?/Ce fac copiii?”, apoi liber.

Exemple:

Copilul schiază./Băiatul se dă cu schiurile pe derdeluș.

Fetița patinează./Ioana patinează bucuroasă.

Alexandru se dă cu sania./Sania alunecă pe zăpadă.

Copiii se bucură./Copiii fac bulgări de zăpadă.

Băiețelul face un înger de zăpadă./Copilul, fericit, se joacă pe zăpadă.

Fetița construiește un om de zăpadă./Daniela îi pune un nas de morcov omului de zăpadă.

jocuri de iarnă

       Atenție!

A nu se confunda metoda folosită cu metoda cubului, care presupune respectarea unor etape riguroase, fiind mult mai complexă, de altfel.

 

Un răspuns »

Lasă un comentariu