,,A venit la noi o vulpe” (activitate integrată)

Standard

             Ziua de azi a început vesel pentru iepurași. Denis, năstrușnic nevoie mare, a intrat pe ușă, a salutat și, după ce și-a așezat gentuța în dulap, s-a ascuns sub o măsuță, fără să scoată un cuvânt. Toți au sărit în gura mare: ,,Doamna, doamna, uite ce face Denis!” (încă nu au înțeles că la mine nu funcționează pâra, ,,reclamantul” nealegându-se cu cine știe ce recompensă pentru asta 🙂 ). ,,Ce s-a întâmplat, Denis?” Întreb eu, surprinsă, recunosc, de gestul neașteptat. Răspunsul a fost la fel de neașteptat. ,,Mi-e frică de vulpea de la noi din clasă”, a mărturisit Denis șăgalnic, ieșind de sub masă cu un zâmbet victorios în colțul gurii (la centrul tematic trona o planșă mare, ilustrând o familie de vulpi).
,,Aventura” a continuat la întâlnirea de dimineață, când le-am explicat copiilor care este diferența dintre animalele sălbatice și domestice (animalele domestice trăiesc pe lângă casa omului, acesta le asigură hrana și adăpostul, animalele sălbatice trăiesc în sălbăticie, își poartă de grijă singure). Puși în situația de a a indica un animal sălbatic preferat, majoritatea au ales, așa cum era și de așteptat, vulpea, vedeta zilei. Așa că am încercat să o cunoaștem mai bine, folosind pentru început o planșă ilustrând o familie de vulpi.
Copiii au indicat părțile corpului vulpii și particularitățile acestora. Au aflat că vulpea este mai mică decât câinele obișnuit și evident mai mică decât lupul, rudele sale. Corpul său este acoperit cu blană. Deși vulpea e considerată a fi roșcată, de fapt coloritul său prezintă o mare varietate (de la roșcat aprins până la galben-cenușiu). Vulpea are o coadă lungă și stufoasă, cu vârful alb.

Red Fox (Vulpes vulpes)

Red Fox (Vulpes vulpes) (Photo credit: Wikipedia)

           Vulpea mănâncă animale mici: șoareci de câmp, veverițe, iepuri , păsări etc. Detectează prada chiar și fără să o vadă (după miros sau după sunet), dar nu aleargă după ea, ci sare asupra sa, cu labele din față, ca pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o singură masă și îngroapă ce le prisosește, urmând a reveni altă dată la locul cu “provizii”.  Filmulețul ilustrând o vulpe la vânătoare de șoareci i-a încântat peste măsură pe copii, dovadă că au cerut să îl revadă de câteva ori.

La fel și cel reprezentând momente semnificative din viața unei familii de vulpi (mama are grijă de pui, îi supraveghează în timp ce aceștia se joacă, tatăl se întoarce de la vânătoare cu o veveriță, puii își dispută prada, la sosirea serii mama își îngrijește puii, le curăță blana, îi cheamă la culcare în vizuină.)

Puii se nasc în vizuini subterane. De obicei, vin pe lume câte cinci frați. Puii de vulpe sunt orbi la naștere, ochii lor deschizându-se abia după a doua săptămână de viață. Părinții sunt foarte grijulii cu micuții: mama este mereu în preajma puilor pentru a îi apăra, iar tatăl pleacă la vânătoare pentru a asigura hrana întregii familii.
Oamenii  vânează vulpile,  aceste animale fiind considerate ,,hoți de găini”, dar și pentru blana lor deosebit de frumoasă.
În încheierea activității, copiii au ascultat cântecul ,,Vulpea și gâsca” și l-au reținut cu ușurință.

Reclame

2 răspunsuri »

    • Multumim! A fost prima data cand mi-a trecut prin gand sa le arat filmulete, sa vada animalele in mediul lor de viata. Au retinut mult mai multe informatii decat privind o imagine/plansa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s