În amintirea marelui poet

Standard

Eminescu           Și noi am sărbătorit astăzi, la grădiniță, 164 de ani de la nașterea marelui poet al românilor. Activitatea a debutat cu o prezentare a vieții și a operei eminesciene, pe înțelesul celor mici. Astfel, preșcolarii au privit fotografii ale poetului, ale părinților săi și ale casei memoriale de la Ipotești. Au aflat că Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie, cu peste o sută de ani în urmă, fiind al șaptelea copil al unei familii cu unsprezece copii. Părinții săi se numeau Gheorghe și Raluca Eminovici. A avut o copilărie fericită, petrecută în casa părintească din Ipotești.  Mihai Eminescu a scris  poezii,  multe dintre acestea având ca temă natura (codrul – ,,pădurea”, lacul acoperit de nuferi, cerul înstelat, izvoarele, florile albastre apar deseori în scrierile sale). Cele mai cunoscute de către copii sunt Somnoroase păsărele…, Revedere, Scrisoarea III. Este și autorul unui basm, Făt-Frumos din lacrimă. Printre prietenii lui Mihai Eminescu s-a numărat și marele nostru povestitor, Ion Creangă, autorul binecunoscutelor povești Punguța cu doi bani, Capra cu trei iezi, Ursul păcălit de vulpe, Fata babei și fata moșneagului și al  Amintirilor din copilărie.

         În continuare, cei mici au ascultat poezia Ce te legeni…, recitată de alt mare scriitor român, Mihail Sadoveanu, apoi o interpretare inedită a poeziei Somnoroase păsărele… .

       În încheierea activității, iepurașii au recitat, la rândul lor, versurile care i-au impresionat și au colorat imagini inspirate de textul poeziei.

Somnoroase păsărele
Pe la cuiburi se adună,
Se ascund în rămurele –
Noapte bună!

Doar izvoarele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm şi florile-n grădină –
Dormi în pace!

Trece lebăda pe ape
Între trestii să se culce –
Fie-ţi îngerii aproape,
Somnul dulce!

Peste-a nopţii feerie
Se ridică mândra lună,
Totu-i vis şi armonie –
Noapte bună!

Reclame

3 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s