Legenda lui Moș Nicolae

Standard

             

Nederlands: Sinterklaas tijdens het Het Feest ...

Nederlands: Sinterklaas tijdens het Het Feest van Sinterklaas (Photo credit: Wikipedia)

              Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Bethleem. Istoria si legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaște, cu certitudine, că a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) și a fost recunoscut și onorat ca sfânt începând cu secolul VI.

               Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita din cauza  situaţiei financiare precare. Se spune că, atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

               După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur .

                   In noaptea de 5 spre 6 decembrie a fiecărui an ne lăsăm ghetele sau bocancii pe pervaz, în speranţa că vom primi o vizită din partea lui Moş Nicolae. Dacă am fost cuminţi, acesta ne va lăsa multe dulciuri şi daruri, însă, dacă am fost neascultători, el ne va “recompensa” cu o nuieluşă.

Mai multe informații despre Sf. Nicolae puteți găsi la 

http://mos-nicolae.exn.ro/index.php

Reclame

Un răspuns »

  1. Pingback: Așteptându-l pe Moș Nicolae | Iepurașii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s