FORMAREA DEPRINDERILOR ELEMENTARE DE IGIENĂ PERSONALĂ LA PREŞCOLARII MICI

Standard

            Nu reuşiţi să-l convingeţi pe copilul dumneavoastră să spună când are nevoie la toaletă ? Sunteţi necăjit că mai face încă în pat ? Iată câteva sfaturi utile care vă pot da un răspuns la întrebările care vă frământă.

 • Când învaţă copiii să-şi facă nevoile la toaletă ?

Pentru a putea să îi cerem să-şi facă nevoile la toaletă trebuie să aşteptăm până când :

-organismul copilului s-a maturizat suficient şi el este capabil să simtă mişcări în intestine;

-sistemul nervos este destul de dezvoltat pentru a-şi controla muşchii şi sfincterele,

-înţelege legătura dintre pantalonii uzi şi oliţă;

-îşi doreşte să se simtă curat şi nu mai suportă să fie murdar;

-devine interesat să înveţe acest lucru.

 • Cum să procedaţi la început ?
 • Începeţi prin a-i cumpăra o oliţă nouă şi lăsaţi-o într-un loc bine stabilit.
 • Aşezaţi, pe cât posibil, copilul la oliţă la ore fixe sau în funcţie de anumite activităţi (după masă, înainte de culcare).
 • Încurajaţi încercările copilului, lăudându-l.
 • Ajutaţi-l să înţeleagă ce doriţi de la el.
 •  Explicaţi şi sugeraţi folosirea toaletei folosindu-vă de exemplul fraţilor mai mari, al părinţilor sau al copiilor de aceeaşi vârstă.
 • Lăsaţi copilului destul timp de relaxare atunci când stă pe oliţă.
 • Bucuraţi-vă de reuşita copilului, fără a exagera însă.

Atenţie!

 • Nu decideţi arbitrar momentul în care copilul învaţă să folosească toaleta.
 • Nu folosiţi supozitoare sau irigatoare.
 • Nu ţineţi copilul excesiv pe toaletă, până se plictiseşte.
 • Nu ridicaţi şi apoi reaşezaţi copilul pe oliţă de mai multe ori. Acest lucru îl enervează.
 • Nu umblaţi cu oliţa după copil prin casă.
 • Nu exercitaţi o presiune prea mare asupra copilului prin recompense sau pedepse.
 • Nu începeţi programul de instruire a copilului să folosească toaleta  atunci când sunteţi în vacanţă, trebuie să vă mutaţi sau există alţi factori de stres.
 • Nu lăsaţi copilul nesupravegheat pe oliţă. Puteţi avea surpriza să îl găsiţi jucându-se cu mâinile în oliţă sau cu oliţa vărsată.

Nu este necesar întotdeauna să începeţi cu oliţa . Unii copii învaţă imediat  să-şi facă nevoile direct la toaletă. Pentru aceasta aveţi nevoie de un scaun de WC special pentru copii şi de un suport sau scăunel pe care copilul să se poată urca atunci când doreşte, fără a fi în pericol să cadă. Oliţa însă este un instrument destul de util pentru că poate fi mutată acolo unde este nevoie, în timp ce toaleta e fixă.

Când doriţi să-l învăţaţi pe copil să treacă de la la folosirea oliţei la toaletă, lăsaţi-i timp să se acomodeze cu noul loc. Poate să i se pară înfricoşător să meargă dintr-o dată singur, la capătul culoarului, în întuneric, pentru a-şi face nevoile. Conduceţi-l un pic la început şi staţi lângă el aşa încât să nu fie tensionat, dar nu exageraţi. Lăsaţi-l să tragă apa şi să studieze bine locul.  Unii copii se simt stânjeniţi dacă cineva stă lângă ei şi atunci trebuie lăsaţi singuri. Asiguraţi-vă însă că  nu pot să se  încuie pe dinăuntru

Imediat după ce a învăţat să folosească toaleta, se va mai întâmpla o dată, poate de două ori pe zi, apoi din ce în ce mai rar să nu reuşească să spună la timp că are nevoie la toaletă. Acest lucru se poate datora mai întâi unor motive fizice: copilul este răcit sau bolnav, are picioruşele reci sau nu este bine îmbrăcat, nu are  curaj să încerce pentru că data trecută l-a durut un pic, hainele îl incomodează şi nu se poate dezbrăca la timp de ele sau a fost pur şi simplu absorbit de jucării.

Luaţi în calcul şi motivele psihice care îl pot împiedica pe copil să folosească toaleta: în viaţa lui au intervenit anumite lucruri care îl fac să dorească să fie din nou mic-a fost neglijat în ultima vreme, are un frate sau o soră nouă, s-a speriat foarte tare de ceva urât, şi-a schimbat ritmul de viaţă (a avut loc o schimbare de domicilu, a dormit în altă parte etc.). Încercaţi să acceptaţi şi faptul că e posibil ca, pentru un moment copilul să fi uitat.

Atenţie !

Uneori copilul încearcă în mod evident să-i pedepsească pe părinţi şi să-şi impună propria voinţă faţă de aceştia. În acest caz apare şi refuzul de a mânca, de a dormi, de a se îmbrăca sau dezbrăca. Într-o asfel de situaţie, disputele sunt inutile. Încercaţi să preveniţi situaţiile de acest fel, dar dacă ele apar, nu vă pierdeţi cumpătul şi nu îl pedepsiţi. Dacă reuşiţi să aşteptaţi liniştit, conflictul se va stinge de la sine. În curând, copilul va înţelege că e neplăcut să aibă pantalonii mereu uzi. Atunci va fi timpul să-l ajutaţi, cu înţelegere, să depăşească momentul de criză.

Până la vârsta de 6 ani copiilor li se mai întâmplă să mai facă ocazional pipi în pat fără ca acest lucru să fie considerat o problemă. Dacă totuşi copilul a trecut de această vârstă, puteţi recurge la câteva metode simple pentru a-l ajuta:

 • Nu-i daţi copilului să bea lichide după ora 7 sau cel târziu ora 8 seara, înainte de culcare sau în timpul nopţii.
 • Evitaţi băuturile carbogazoase, mai ales în partea a doua  a zilei.
 • Înlăturaţi stresul. Copilul nu trebuie să se simtă timorat de faptul că încă mai are eşecuri în folosirea toaletei.

Dacă aceste metode nu au niciun rezultat, consultaţi un medic pentru a stabili dacă nu este vorba de o boală.

Nu uitaţi !

 • Vârsta la care se învaţă  folosirea toaletei nu este importantă, stresul la care însă dumneavoastră îl supuneţi pe copil poate avea urmări grave.
 • Copii care au eşecuri în folosirea toaletei se simt şi aşa destul de ruşinaţi. Nu îi jigniţi în plus, adresându-le cuvinte urâte, acestea nu vor face decât să le accentueze problemele.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s